Foto: Instagram

Veel dode zeedieren aangespoeld in Rusland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Het is een mysterieuze ramp: op het strand van het Russische schiereiland Kamtsjatka spoelden deze week veel dode zeedieren aan. Waarschijnlijk kregen zij extreem vervuild water binnen. Negentig procent van de zeedieren in het gebied hebben het niet overleefd, zeggen onderzoekers. 

Het strand van het afgelegen schiereiland in het Oosten van Rusland ligt vol zeesterren, vissen, garnalen, krabben, octopussen, zee-egels en andere zeedieren, zoals je kunt zien op de foto boven dit artikel. Ook de zee zag er gek uit. De golven waren geel en het water was erg troebel. Het water was dus extreem vervuild, maar waardoor dat komt is nog niet duidelijk. Sommige mensen zeggen dat er olie en een chemische stof in het water is gevonden. 

Grote natuurramp

Milieuorganisatie Greenpeace noemt het in ieder geval een grote natuurramp. Zij willen zo snel mogelijk weten waar de vervuiling vandaan komt. Belangrijke Russische ministers zeggen dat de vervuiling niet door mensen komt, maar dat het een natuurlijk fenomeen zou kunnen zijn. 

Zieke surfers

Volgens onderzoekers lijkt het erop dat vooral dieren die diep in de zee leefden het niet hebben overleefd. Grotere zeedieren en vogels zouden er minder last van hebben gehad. En niet alleen dieren zijn slachtoffer geworden van het vervuilde water. Ook surfers zijn ziek geworden en kregen last van hun ogen, vertelt een surfer aan de NOS. 'Veel mensen in het surfkamp kregen een voedselvergiftiging en koorts. Ik heb last van mijn ogen en mijn zicht is niet goed.'

Meer onderzoek

De onderzoekers gaan verder om de oorzaak van de ramp te achterhalen. Vandaag bekijken ze bijvoorbeeld of er bij een militair oefenterrein in de buurt een lekkage geweest kan zijn.

Hieronder kun je beelden zien van de aangespoelde dieren. Let op: de beelden kunnen schokkend zijn.


 

Anderen lazen ook: Witte dolfijnen zijn weer vrij (en blij).

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ze moeten geen olie of brantstof in het wate gooien want dat is slecht

hoeveel zijn het er wel niet !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.