Foto: Shutterstock
Uitgelegd

Veel jonge schildpadden zijn meisjes door klimaatverandering

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

In de Amerikaanse staat Florida worden vooral vrouwtjes-schildpadden geboren. Dat komt door klimaatverandering. Hoe zit dat?

Onderzoekers hebben gezien dat er veel meer vrouwtjes-schildpadden worden geboren in de staat Florida. In de afgelopen vier jaar zagen ze zelfs geen een mannetje en telden ze alleen vrouwtjes.

Temperatuur

Schildpadden leggen hun eitjes op het strand. De temperatuur van het zand heeft invloed op het geslacht van de dieren. Als het onder de 27,7 graden is, wordt het een mannetje. Als het boven de 31 graden is, wordt het een meisje. Ligt de temperatuur daartussenin, dan kan het allebei worden.

Klimaatverandering

Door klimaatverandering is het in Florida steeds vaker warm. Daardoor warmt ook het zand op de stranden op en komen er dus vooral meisjes-schildpadden uit hun eitje gekropen. 

Minder schildpadden

Dat is een probleem, want om te kunnen paren, zijn er mannetjes en vrouwtjes nodig. De onderzoekers zijn daarom bang dat er in de toekomst steeds minder schildpadden zullen zijn.

Anderen lazen ook: Unieke albino Galápagos-reuzenschildpad geboren

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook