ANP
Uitgelegd

Verbod op vouwoorkatten en kortsnuitige honden?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Veel Nederlanders zijn er dol op: schattige honden en katten. Ze zijn gewoon poeslief! Toch wil minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dat er een verbod komt op sommige katten- en hondensoorten. Waarom?   

Het gaat om honden met een korte snuit en katten met vouworen. Als het aan Minister Adema ligt, mag straks niemand meer deze dieren kopen. 

Twee kanten

Baasjes zouden bij het kiezen van hun huisdier vooral kijken naar het uiterlijk. Veel mensen vinden katten met vouwoortjes en honden met een korte snuit reuze-schattig. Maar er zitten ook nadelen aan de dieren. Honden met een korte snuit hebben vaak moeite met ademhalen. En door hun bijzondere schedelvorm hebben ze altijd hoofdpijn. Katten met vouworen lijden ook veel pijn door de vorm van hun oren.

Aanpak

De minister vindt het niet goed dat schattigheid op de eerste plek staat. Adema wil daarom dit probleem stap voor stap aanpakken. 

Sociale media

Om te beginnen wil Adema dat de dieren niet meer in reclames, films of posts van influencers komen. Hoe minder mensen de dieren zien, hoe minder snel ze er ook één willen. Ook is Adema van plan om een lijst te maken van dieren die door hun afwijkende uiterlijk pijnlijden. Komt een dier op de lijst, dan mag niemand het meer kopen of verkopen. Heb je het dier al in huis: dan mag je hem volgens Adema wel houden. 

Lastig klusje

Volgens Adema kan het nog wel even duren voordat zo'n verbod op bepaalde huisdiersoorten echt ingaat. Ook is het lastig om na te gaan welke huisdiersoorten door hun uiterlijk pijnlijden. Vaak moeten onderzoekers dat per dier bekijken. Bij veel vouwoorkatten en kortsnuitige honden is het al wel bewezen dat ze echt pijn hebben.

Anderen lazen ook: Kijk eens wat deze hangoor, kat en hond kunnen

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps