witte neushoorn dood

Verdrietig: laatste mannetje witte neushoorn overleden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Het allerlaatste mannetje van de noordelijke witte neushoorn is overleden. Hij woonde in een park in Kenia. Nu zijn er nog maar twee vrouwtjes over. Dat betekent dat de soort waarschijnlijk echt uitsterft...

Het mannetje, Sudan genaamd, is 45 jaar oud geworden. Hij had al jaren problemen met zijn gezondheid. De laatste tijd kon Sudan zelfs niet meer op zijn benen staan.

Sudan was sinds 2014 het enige mannetje in zijn soort. Wetenschappers hebben er de afgelopen jaren alles aan gedaan om hem in leven te houden. Eerst hoopten ze dat Sudan op een natuurlijke manier jonkies zou verwekken bij één van de twee vrouwtjes.

Tinder

Toen dat mislukte, kreeg Sudan zelfs een Tinderprofiel. Daarmee vroegen de wetenschappers aandacht voor zijn situatie. 'Ik ben uniek', schreven ze namens Sudan op zijn profiel. Zo wilden ze geld inzamelen om te bekijken of Sudan, met een dure behandeling, alsnog jonkies kon krijgen. Dat is helaas niet gelukt.

Uitsterven

Op de zeldzame dierensoort werd lange tijd veel gejaagd. Daarom zijn er nog maar zo weinig van over. Stropers doodden de dieren vanwege hun hoorn. Die konden ze doorverkopen voor heel veel geld. Sommige mensen denken dat de hoorn van een neushoorn een speciaal geneesmiddel is, maar dat is volgens wetenschappers niet waar. 

Zaadjes

Nu er nog maar twee vrouwtjes over zijn, lijkt het erop dat de noordelijke witte neushoorn echt uit zal sterven. Toch worden zijn zaadjes bewaard, in de hoop dat daar ooit, in de toekomst, toch nog jonkies uit kunnen voortkomen. Dat moet gebeuren met de eitjes van de overgebleven vrouwen, al zijn die ook al flink op leeftijd. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit...

Anderen lazen ook: Neushoorn zit op Tinder.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

zielig en niet leuk Duimomlaag Duimomlaag Duimomlaag

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.