Foto: ANP

Vier vragen over wasberen in Nederland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Er was deze week een hoop gedoe over wasberen in het Brabantse Vught. Daar werden twee wasberen gevonden, één in een boom en een ander in een kippenhok. Wegwezen met die dieren, vonden natuurbeschermers. Maar waarom? Vier vragen en antwoorden. 

Wat is er gebeurd?

In een boom in Vught lag zaterdag een wasbeer te slapen. Waar hij vandaan kwam, was een raadsel. Een dierenarts schoot een verdovingspijl af en vervolgens kukelde het dier - dat inmiddels de naam Wally had gekregen - van z’n tak, zo het schepnet van de Dierenambulance in. Die bracht ’m naar Stichting AAP, waar ze op zoek gaan naar een fijn dierenpark waar de wasbeer mag blijven. Een dag later werd er nóg een wasbeer ontdekt in Vught. Dit keer in een kippenhok. Ook die werd naar de opvang gebracht.

Hoe komen de dieren in Nederland?

Hoewel zo'n vijftig tot honderd wasberen hun plekje gevonden lijken te hebben in Noord-Brabant, Limburg en Drenthe, komen ze hier oorspronkelijk helemaal niet voor. De grijze beren komen uit Noord-Amerika. Jaren geleden werden ze massaal naar Duitsland gehaald voor hun vacht. En die dieren steken natuurlijk makkelijk de grens over. Ook zouden sommige mensen de grijze beren als huisdieren willen hebben. Maar omdat ze stinken en bijten, worden ze vervolgens weer vrijgelaten in de natuur. Sinds 2016 is het verboden om de dieren in je huis te laten leven.

Waarom is dat een probleem, het zijn toch schattige dieren?

Wasberen zien er met hun zachte vacht en lieve koppie heel schattig uit, maar toch willen we ze hier liever niet hebben. De roofdieren eten namelijk niet alleen insecten, wormen, vruchten en vogels, maar ook kippen, konijnen, vossen en dassen. Daarom klimmen ze in dierenhokken in tuinen en zijn ze een gevaar voor dieren die wél in ons land thuishoren. Ook kunnen ze een worm bij zich dragen die gevaarlijk is voor mensen. 

Wat wordt er nu aan dit probleem gedaan?

De dieren worden zo veel mogelijk gevangen. Maar of dat genoeg is is nog maar de vraag. Sommige experts denken dat de wasberen niet meer uit onze natuur zullen verdwijnen.

Anderen lazen ook: Dingdong: er staat een vis voor de deur.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook