Een meervleermuis. Foto ANP

Vleermuizen houden sloop van huizen tegen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Acht huizen in Steenwijk in Overijssel staan al lang leeg. Ze zouden gesloopt worden, maar dat gaat niet door. De sloop wordt tegengehouden door... een groep vleermuizen.

Ongeveer 150 meervleermuizen hebben een plekje gevonden in de huizen. Deze soort is de zeldzaamste vleermuis van Europa én er zijn jonkies bij. Twee redenen om heel voorzichtig om te gaan met de dieren. Daarom werd de verwarming er afgelopen winter zelfs aangezet voor de gevleugelde bewoners. Meervleermuizen zijn heel groot. Ze kunnen wel dertig centimeter breed worden. 

Nieuwbouwwijk

Bewoners hopen dat de huizen snel gesloopt kunnen worden, zodat er op die plek nieuwbouwhuizen gebouwd kunnen worden. Net als in de straten er omheen. Want dat plan is er al sinds 2019.

Veeleisende vleermuizen

Maar ecologen en de provincie moeten eerst een nieuw huis voor de vleermuizen vinden. En dat blijkt nog best moeilijk, vertelt een ecoloog aan RTV Oost. 'De vleermuizen zijn veeleisend en het is onbekend wat voor deze soort echt werkt. Het kan zo nog een halfjaar duren voor we een oplossing hebben bedacht.'

Anderen lazen ook: Flinke muizenplaag in Australië.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook