Renà Janssen

Vleermuizen zoemen hoornaars na

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Hoe jaag jij iemand weg? Misschien met een hoop gegil. Maar de vale vleermuis uit Europa heeft er een ander trucje voor. Hij doet het zoemende geluid van het enorme wespensoort de hoornaar na.

Deze ontdekking deden Italiaanse onderzoekers van een Universiteit in Napels. De vleermuizen maken de zoemgeluiden om zichzelf te beschermen tegen vijandige vogels, zoals de kerkuil of bosuil. 

Bijzondere ontdekking

Het is een bijzondere ontdekking. Tot nu toe was deze imitatie alleen bij insecten, vogels en reptielen gevonden. De wetenschappers zitten nu met een hoop vragen: ze weten namelijk niet waarom uilen zo bang zijn voor hoornaars. Waarschijnlijk worden deze vogels vaker gestoken door de insecten. Dat gaan ze nu onderzoeken.

Meer imitators

De vleermuis is trouwens niet de enige imitator. Meer dieren in het dierenrijk doen andere dieren na om zichzelf te beschermen. Sommige rupsen sissen als gevaarlijke slangen. Ook zweefvliegjes kunnen zich ineens voordoen als stekende wespen.

Anderen lazen ook: 8x dit wist je (vast) nog niet over vleermuizen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook