Foto: Anadolu Agency

Vogelgriep nu ook bij zoogdieren gezien

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Van vogelgriep heb je misschien wel eens gehoord. Uit nieuwe cijfers blijkt nu dat ook zoogdieren dat virus kunnen krijgen.

Vogelgriep wordt veroorzaakt door een virus. Er bestaan verschillende varianten, sommige zijn gevaarlijker dan andere. Voor kippen, eenden en kalkoenen kan vogelgriep dodelijk zijn. Als de vogelgriep uitbreekt komt er soms een ophokplicht. Alle vogels bij pluimvee-bedrijven moeten dan binnen blijven. Soms krijgen ze dan medicijnen of ze worden doodgemaakt als ze de ziekte hebben.

Vossen, stinkdieren en zeehonden

Nu blijkt dat in Nederland in de afgelopen anderhalf jaar een bunzing, das, vos en otter ook het vogelgriepvirus hebben gehad, dat schrijft de krant Trouw. In de Verenigde Staten raakten er in totaal 98 zoogdieren als vossen, stinkdieren en zeehonden besmet. Waarschijnlijk komt dat omdat het virus dat nu rondgaat ook onder wilde vogels voorkomt. Daarvoor kwam het eigenlijk alleen voor bij pluimvee-bedrijven.

Vaccineren

Dat vinden experts zorgelijk. Het zou namelijk kunnen betekenen dat het virus uiteindelijk ook mensen kan besmetten. Zoogdieren zouden een variant kunnen ontwikkelen die mensen ook kunnen krijgen. Om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan worden er plannen gemaakt om pluimvee in Europa binnenkort te vaccineren. Volgens experts wordt de kans dat het virus naar mensen overspringt daardoor kleiner.

Anderen lazen ook: Wat is vogelgriep?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps