Beeld: Shutterstock

Vrouwtjesapen met goede vriendinnen leven langer

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Met vrienden kun je spelen, lachen en huilen. Maar bij vrouwtjesapen is nu iets bijzonders ontdekt. Apinnen van een bepaalde soort leven langer als ze goede vriendinnen hebben. 

Een groep witschouderkapucijnapen in de tropische bossen van Costa Rica is achttien jaar gevolgd door Amerikaanse onderzoekers. Zij bestudeerden het dagelijks leven van deze slimme apen. Ze hielden goed in de gaten hoe de leden van de groep zich naar elkaar gedroegen. De onderzoekers kwamen uiteindelijk tot een opvallende conclusie. Volwassen vrouwtjes met goede vriendinnen worden ouder dan de gemiddelde vrouwtjesaap.

Hogere plaats

De vrouwtjes die elkaar verzorgen (bijvoorbeeld door elkaar te vlooien), in de buurt van elkaar naar voedsel zoeken en elkaar helpen bij gevechten worden gemiddeld ouder dan vrouwtjes die minder sociaal zijn. Hoe dat nou precies komt, dat zijn de wetenschappers nog aan het onderzoeken. Er is wel al een vermoeden: misschien komt het doordat vriendschappen voordelen opleveren die ervoor zorgen dat apen langer leven. 'Bijvoorbeeld een betere toegang tot hulp en eten, minder kans om een prooi te worden en een hogere plaats in de groep', vertelt hoofdonderzoeker Susan Perry in wetenschapsblad Behavorial Ecology.

Vlooien met je besties

Of dit ook voor mensen geldt? Ook dat is niet duidelijk. Maar een beetje vlooien met je besties is natuurlijk áltijd een goed idee.

Anderen lazen ook: Apen daten online

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook