Foto: ANP

Waar zijn de vissen in de Waddenzee gebleven?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Er zwemmen nu veel minder vissen in de Waddenzee dan 55 jaar geleden. Hoe komt het dat die vissen zijn gevlogen? Daar proberen onderzoekers nu achter te komen.

Er zwemt nu negentig procent minder vis in de Waddenzee dan 55 jaar geleden, vertellen onderzoekers aan Nieuwsuur. Om erachter te komen hoe dat komt, krijgen 150 jonge vissen een zendertje in hun buik. De tocht van die zeeforellen, zeebaarzen en glasalen worden gevolgd. De onderzoekers willen zo te weten komen of de vissen de zee tussen de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen en de Waddeneilanden nog wel weten te vinden.

Melding

Om de zendertjes te krijgen, worden de vissen eerst gevangen en verdoofd. Daarna worden ze weer uitgezet. Op meerdere plekken in het water staan ontvangers. Als de vissen daarlangs zwemmen, krijgen de onderzoekers de komende weken een melding.

Klimaatverandering

De onderzoekers hebben wel een idee hoe het komt dat er minder vissen rondzwemmen. Het zou kunnen komen door klimaatverandering. De Waddenzee is ondiep en kan best warm worden in de zomer. Niet alle vissen kunnen daartegen.

De Afsluitdijk en vissers

Maar het zou ook kunnen dat de Afsluitdijk tussen het IJsselmeer en de Waddenzee de zwemmers tegenhoudt. Daarom wordt daar de komende jaren een gat in de dijk gemaakt, zodat de vissen door hun eigen tunnel kunnen zwemmen. De onderzoekers hebben nog een derde oorzaak bedacht: vissers. In de Waddenzee wordt veel naar garnalen gevist en daarbij worden ook veel andere vissen gevangen.

Hieronder zie je waar de Waddenzee ligt. Tussen de Waddenzee en het IJsselmeer ligt de Afsluitdijk.

Anderen lazen ook: Hapjes uit bodem Waddenzee voor onderzoek.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook