Foto: ANP

Walruspoep onder de loep

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Walrus Freya zwom een tijdje in onze Waddenzee. Bijzonder, want walrussen leven eigenlijk rond de Noordpool. Gaan we de dieren hier vaker zien? Daar wordt onderzoek naar gedaan. In Freya's poep!

Onderzoeker Sophie Brasseur van Universiteit Wageningen wil er achter komen wat de walrus heeft verorberd de afgelopen tijd. Daarom heeft ze twee van Freya's keutels bemachtigd. Dat ging nog niet zo makkelijk, want bij vloed glibberen ze zo de zee in. En een walrus storen tijdens het doen van een grote boodschap is geen goed idee. 'Maar via een dierenarts op Terschelling en de onderzeeër waar zij op gelegen heeft, is dat toch gelukt', vertelt Brasseur aan Omroep Gelderland

Wroeten in drollen

Door in de drollen te bekijken wat het dier gegeten heeft, hoopt de onderzoeker erachter te komen waar Freya allemaal is geweest. En zo te achterhalen of we in de toekomst vaker walrussen kunnen verwachten langs de Nederlandse kust. Freya is trouwens begin vorige week vertrokken uit Nederland. Ze zwemt inmiddels rond in Engeland.

Walrusspeurders gezocht!

Het Wereld Natuur Fonds maakt zich zorgen om de walrussen wereldwijd. Door de opwarming van de aarde wordt hun leefgebied steeds kleiner. De natuurorganisatie zoekt daarom een half miljoen vrijwilligers om de dieren te helpen tellen. Nu hoef je niet in een bootje de ijskoude zee op om te speuren, maar kun je gewoon vanuit je luie stoel walrussen spotten. Er moeten namelijk duizenden satellietbeelden worden uitgeplozen. Hoeveel snor jij er op? 

Anderen lazen ook: Filmpje: Walrus Freya op onderzeeër.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook