Walvis bij Nieuw-Zeeland, Beeld Shutterstock

Walvissenpoep scheppen voor onderzoek

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Hoe onderzoek je of en hoeveel plastic uit de zee een walvis binnenkrijgt? Juist ja, door in zijn poep te kijken. Dat is precies wat onderzoekers uit Leiden en Auckland (Nieuw-Zeeland) deden. 

De drollen van de dieren in de buurt van Auckland in Nieuw-Zeeland werden onderzocht. De uitkomst: ze eten zo’n drie miljoen deeltjes microplastic (héél kleine stukjes plastic) per dag. Thijs Bosker, universitair hoofddocent aan de Universiteit Leiden, werkte mee aan het onderzoek. Aan het AD legt hij uit: 'Grote stukken plastic breken af, en uiteindelijk worden ze zo klein dat we ze niet meer kunnen zien. In ons water, in de lucht, in ons voedsel, overal zitten kleine deeltjes plastic in.' Dat in de walvispoep dus ook microplastics werden gevonden is op zich geen verrassing. Maar het bleek wel heel veel te zijn. Per hap krijgen de walvissen ongeveer 25.000 delen microplastic binnen. 

Schepnetje

Heel makkelijk om walvissenpoep te vangen is het trouwens niet. 'Het komt niet ineens voorbij drijven, want het lost snel op', aldus de onderzoeker. Het was zaak om supersnel toeslaan met een schepnetje, als een walvis een grote boodschap deed. Uiteindelijk schakelden de onderzoekers hulp in van een toeristenorganisatie, die walvissafari's organiseert. 

Is het erg?

De volgende vraag die de onderzoekers willen beantwoorden is, of het eigenlijk erg is dat de zeedieren de microplastics binnenkrijgen. Dat is nog niet duidelijk.

 

Anderen lazen ook: 7x waarom walvissen klimaatactivisten zijn

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook