Staatsbosbeheer

Wat moet je doen als je een wolf tegenkomt?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

De afgelopen jaren kwam de wolf af en toe al de grens over. Nu lijkt het dier ook echt in Nederland te leven. Maar wat doe je als je er een tegenkomt?

Wolven in Nederland, tot 140 jaar geleden was dat heel gewoon. ‘Op een gegeven moment werden de roofdieren steeds meer als gevaarlijk gezien en toen zijn ze verjaagd’, vertelt wolvenkenner Glenn Lelieveld. Maar nu is de wolf weer terug, net als in veel andere Europese landen waar ze al langer rondlopen.

Bijna zeker

‘Het is nog even wachten op het sporenonderzoek van een keutel die vorig weekend is gevonden. Als die van dezelfde wolvin blijkt als een keutel van een half jaar geleden, kunnen we echt zeggen dat de wolf terug is’, legt Lelieveld uit. ‘Maar we weten bijna zeker dat het om dezelfde gaat.’

Meer wolven

En er loopt sinds kort nóg een wolvin rond in Nederland. En waar een vrouwtje zit, daar komt vaak ook een mannetje bij. De dieren hebben volgens Lelieveld maar weinig nodig. ‘Een groot stuk grond en reeën, zwijnen en herten om op te jagen. Daar hebben we meer dan genoeg van in Nederland’, zegt hij.

Paar tips

'Of wij mensen bang moeten worden? Nee, de dieren zijn echt banger voor ons, dan wij voor hen!’ Maar wat als je toch een wolf tegenkomt? Volgens Lelieveld is de kans héél klein. Wel heeft-ie een paar tips:

- Rustig blijven, de wolf loopt vanzelf weg.
- Vind je het spannend? Roep of zwaai een keer, daarmee jaag je het dier weg.
- En... vergeet niet te genieten, want het is een heel zeldzaam moment.

Anderen lazen ook: Wilde wolf gezien in Nederland.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Zou in ieder geval niet gaan rennen en gillen toch ?
Dan gaan ze op je jagen ?

Ik vind wolven een beetje enge dieren Rentweg Oeps

Ik hoop er echt eens een tegen te komen!

het is mijn favoriet!

gevaarkijkste roofdier op aarde is de wolf omdat ze leergierig zijn eb beste strategen waarvan de mens heeft geleerd en gevecht ze kunnen zelf een tijger doden of leeuw

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.