Foto: Pixabay

Werken vogels en wolven samen op de Veluwe?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Zes jonge raven op de Veluwe hebben een GPS-zendertje gekregen. Onderzoekers houden de vogels in de gaten om erachter te komen hoe ze aan hun eten komen. Ze zouden namelijk wel eens met wolven kunnen samenwerken!

De samenwerking lijkt uit een film te komen: de raven speuren vanuit de lucht naar een mogelijke prooi en krijsen als ze er één hebben gespot. Handig, zo'n gids voor de jacht. Als de wolven er dan op af gaan, blijven de vogels de wolven volgen en peuzelen een deel van de prooi op. Win-win dus! Of de samenwerking echt zo gaat, wordt nu onderzocht.

'Spannend'

De onderzoekers denken dat de wolven achtervolgd worden door de vliegende alleseters, omdat de vogels vaak snel op de plek van de prooi zijn. 'Het is spannend om daar meer over te leren', vertelt onderzoeker Bart Beekers  aan Omroep Gelderland.

Wetenschappers zitten klaar

Sinds 2018 leven er wolven op de Veluwe. De jonge raven kregen de zender een maand geleden. Ze zullen de komende weken wat verder gaan vliegen en dat is dus het moment dat de wetenschappers klaarzitten om de dieren in de gaten te houden. 

Anderen lazen ook: Slimme dieren: de eekhoorn speelt verstoppertje.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook