Joyce van Belkom

(W)oef! Honden kunnen stress van mensen ruiken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Heb je hoogtevrees, zenuwen voor een rekentoets of ben je bang voor spinnen? Dan ben jij niet de enige die jouw angst ruikt. Ierse wetenschappers ontdekten dat honden aan onze adem en zweet kunnen ruiken dat we gestrest zijn. 

Deze ontdekking deden wetenschappers van de Queen's University in Noord-Ierland. Het was al bekend dat de geur van honden ijzersterk is. Zo bewezen onderzoekers eerder dat honden sommige ziektes zoals corona kunnen ruiken. Maar dat honden stress ruiken: dat is nieuw. 

Lastige som

Aan het experiment deden vier honden en 36 mensen mee. Alle deelnemers moesten een hele ingewikkelde rekensom oplossen. Die was voor velen zó stressvol dat het zweet van hun gezicht afdroop. 

Geurtest

Voor en na de toets verzamelden de onderzoekers zweet en adem van de deelnemers. Sommigen waren op die momenten ontspannen, anderen weer gestrest. De onderzoekers stopten de monsters vervolgens in 700 verschillende buisjes. Daar roken de vier honden aan. En wat bleek: de viervoeters pikten in bijna alle gevallen de buisjes van de gestreste deelnemers eruit. 

Mooie ontdekking

Het onderzoek laat zien hoe nuttig de neuzen van honden zijn. Zo kunnen deze gezelschapsdieren helpen om gestreste mensen tijdens therapiesessies te kalmeren. Superhandig!

Anderen lazen ook: Honden kunnnen bellen met de Dogphone.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook