Ella, Nina en Nicky

Wormen aan het werk in een hotel

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

We gooien elke dag aardappelschillen, klokhuizen en groente in de prullenbak. Terwijl dat het favoriete kostje van de worm is. Op steeds meer plekken in Nederland zie je daarom wormenhotels verschijnen. De beestjes eten het afval op, maken er compost van en dat is weer goed voor de moestuin. Win-win! 

Op het schoolplein van basisschool De Zwanebloem in Zwaanshoek staat er sinds kort ook één. Naast de moestuin staat een enorme houten bak. Duizend wormen krioelen heen en weer door de aarde om zo veel mogelijk eten te vinden en weer uit te poepen.

Glibberig

Nina (9, links op de foto), Ella (10, midden) en Nicky (11, rechts) en  zijn hotelambassadeurs en mochten helpen tijdens de officiële opening. ‘Ik heb een stukje voorgelezen en de wormen in de bak gedaan. Ik had er heel veel tegelijkertijd in mijn handen en dat voelde heel glibberig’, vertelt Nina. ‘De wormen eten ons afval op en maken daar vruchtbare grond van’, vertelt Ella. ‘En dat is weer goed voor onze plantjes en de moestuin’, gaat Nicky verder. 

Magisch

Als de groenteresten en ander plantaardig afval gaan rotten en verteren, verandert het uiteindelijk in compost. Daar zorgen bacteriën en schimmels voor die al in het afval zitten. Wormen zorgen ervoor dat dit sneller gaat. ‘De beestjes doen echt iets magisch’, vertelt bedenker Rowin Snijder, die zichzelf Le Compostier noemt. ‘De wormen hebben geen tanden, dus ze slurpen het afval op. In hun maag komen er extra veel bacteriën bij. Daardoor zit er in hun poep nog meer bacteriën dan in het afval zelf.’ En dat is goed voor de moestuin, want die zorgen ervoor dat de planten sterk en gezond blijven.

In het filmpje hieronder leggen Nina, Nicky en Ella uit hoe het wormenhotel werkt. Hoe je zelf een mini-wormenhotel maakt voor in je tuin lees je in de krant (verschijningsdatum 21 juni 2018).

Anderen lazen ook: Zo krijg je meer vlinders in je tuin.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.