vlinders tuin tips

Zó krijg jij een tuin vol vlinders

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Het gaat al lang niet goed met de vlinders in Nederland. Het worden er steeds minder. Maar je kan ze een handje helpen. Met deze tips kun je zelf vlinders lokken naar je balkon of tuin. 

De Vlinderstichting heeft 47 vlindersoorten in de gaten gehouden. De helft daarvan gaat achteruit. Sinds 1992 is het totale aantal vlinders met zo'n 40 procent gedaald. Slecht nieuws dus.

Heivlinder

De heivlinder is zo'n soort waar het niet goed mee gaat. De soort komt minder voor omdat heidegebieden dichtgroeien. Met elf andere soorten gaat het juist wel weer goed. Het bruin zandoogje, de soort die het vaakst gezien wordt, is heel stabiel. De tweede plaats is voor het heideblauwtje.

Lok ze naar je toe

Heb jij thuis een tuin of een balkon? Dan kun je proberen om daar een fijne omgeving voor ze te creëren. Met deze vijf tips kan je de vlinders een handje helpen en ze naar je toe lokken. Wie wil dat nou niet?

1. Geen wind

Vlinders houden van zon, maar niet van wind. Zorg daarom voor een zonnige plek die beschut is. Bijvoorbeeld met wat grote planten of een schutting die de wind tegenhoudt.

2. Kruidentuintje

Vlinders zijn dol op nectar, een zoete stof die in bloemen zit. Planten die van de lente tot de herfst nectar bevatten zijn een voedingsbron voor de diertjes. Vlinders zijn gek op bloeiende kruidenhoekjes met rozemarijn, lavendel, kattenkruid, marjolein, tijm, of venkel.

3. Water

Ook vlinders drinken water, net als wij. Ze kunnen dat alleen niet uit een gewone waterbak halen. Wat wel werkt is een bakje met zand dat je elke dag nat maakt.

4. Rot fruit

Misschien niet al te fris, maar: vlinders zijn dol op rottend fruit. Liggen er op jouw keukentafel nog appels, peren of bananen die te lang in de fruitschaal hebben gelegen? Leg ze in de tuin. Let op: ook andere insecten lusten het graag, dus zet het niet gelijk bij je deur of raam.

5. Bestrijdingsmiddelen

Gebruik nooit bestrijdingsmiddelen in je tuin! Daarmee dood je niet alleen vlinders en rupsen, maar ook allerlei andere nuttige dieren zoals lieveheersbeestjes en bijen.

Kijk voor meer informatie op deze site van de Vlinderstichting.

Anderen lazen ook: Deze bij doet een dansje.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Duimomhoog mooi artikel! heeft echt geholpen heb het nog niet gebrobeerd maar vind het een goed idee!

Wat een handige tips hartelijk bedankt ik ga ze zeker gebruiken Duimomhoog ik snap ook best dat veel beestjes de natuur helpen dus ook wespen Duimomlaag het zijn nare beesten maar helpen de natuur ik heb er zo'n hekel aan omdat ik in 8 dagen 2 keer ben gestoken! Rentweg Rentweg AUW!*duimomlaag* Duimomlaag

echt super leuk ik ga zeker proberen bedankt!

Ik ga deze tip meenemen bij het inrichten van de tuin van ons huis wat over 2 maanden klaar is

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.