ANP

Zebravinken zingen liefdeslied in eigen dialect

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Voor ons klinkt het gezang van mannetjes zebravinken misschien hetzelfde, maar Duitse onderzoekers ontdekten grote verschillen in deze zangkunsten. Elk mannetje blijkt zelfs in een eigen dialect te zingen.

Zebravinken zie je in het wild en als huisdier overal ter wereld. Mannetjes zebravinken leren als kuiken al om het liefdeslied van hun soort te zingen. Wetenschappers dachten altijd dat deze vogels hetzelfde liedje zongen. Maar deze week ontdekten Duitse onderzoekers iets nieuws. Ze luisterden nauwkeurig met speciale opnameapparatuur naar de zangkunsten van de mannetjes. Daarop hoorden ze verschillen. Zo kwamen zij erachter dat elke mannetjes zebravink een eigen dialect heeft. 

Eigen dialect

En dat dialect gebruiken de vinken heel hun leven lang. Om elkaar te begroeten, te waarschuwen en vrouwtjes te verleiden. En het is heel belangrijk voor de mannetjes dat ze dit goed doen. Want de onderzoekers ontdekten ook dat de vrouwtjes afstappen op het mooiste dialect. 

In onderstaande video hoor je hoe het liefdeslied van een zebravink klinkt. 

 

Anderen lazen ook: Vliegensvlug vogels kijken op de webcam

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook