zeepaardjes

Zeepaardjes, dat zijn prima papa’s!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Bij zeepaardjes gaat ‘het’ anders dan anders. Het is het vrouwtje dat min of meer het mannetje zwanger maakt. En het is het mannetje dat de baby’tjes op de wereld zet. Speciaal voor Vaderdag nemen we deze bijzondere dieren onder de loep en zetten we papa zeepaard in het zonnetje met een hele hoop weetjes.

Het zijn toch zeker net minipaardjes met een lange snuit en zonder benen? Maar eigenlijk zijn zeepaardjes visjes. Er bestaan zo’n vijftig soorten die variëren in lengte van anderhalf tot ruim dertig centimeter. En ze komen over de hele wereld voor. De meeste soorten leven in tropisch water. Maar ook in onze Noordzee zwemmen zeepaardjes. Z’n wetenschappelijke naam. Komt uit het Oudgrieks. Hippos is paard en kampos is zeemonster.

Oprolbare staart

Zeepaardjes kunnen niet zo goed zwemmen. Meestal dobberen ze relaxed wat rond en dat doen ze altijd rechtop. Soms laten ze zich meevoeren in de stroming van de zee of oceaan. Willen ze even ergens blijven dan grijpen ze zich met hun oprolbare krulstaart vast aan een stuk zeewier of een andere waterplant. Kunnen ze zich meteen goed verstoppen voor hun grootste vijand de krab. Phew, ontsnapt.

Paringsdans

Verliefde zeepaardjes doen eerst een lange paringsdans. Ze verstrengelen hun sierlijke staarten en verschieten de hele tijd van kleur. Dan legt het vrouwtje haar eitjes (soms wel een paar honderd tegelijk) via een lange buis in de buik van het mannetje en het mannetje doet er zijn zaadjes bij om ze te bevruchten.

In de buik van het mannetje zit een buidel waarin papa zeepaard de eitjes goed kan beschermen. En hij kan ze er ook prima mee uitbroeden. Ondertussen geeft hij z’n kinderen te eten met speciale voedingsvloeistof. Veel geduld hoeft hij niet te hebben. Al na twee tot vier weken zijn de baby-zeepaardjes klaar om geboren te worden.

Supermachine

Papa stoot ze met tientallen tegelijk zijn bolle buik uit. De kleintjes kunnen zich meteen al zo goed redden dat ze snel op avontuur gaan. Hun vader hebben ze niet meer nodig. Hoi en doei! Bedankt voor de goede zorgen. En o ja: ook doei mama! Zodra de zeepaardjes geboren zijn, kan het mannetje weer nieuwe kleintjes krijgen. Een superbroedmachine dus, dat papapaard. 

De meeste zeepaardjes blijven hun leven lang een stelletje. Dat leven duurt trouwens maar een paar jaar.

Anderen lazen ook: De Grote Vaderdagquiz.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Bedankt, voor informatie voor mijn presentatie! Blij

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps