Foto: Sea Life Sydney

Zeepaardjes krijgen eigen hotel

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Afgelopen week werden 111 zeepaardjes uitgezet in de zee. Dat gebeurde bij Sydney in Australië. De dieren waren gekweekt in een aquarium. Nu ze groot genoeg zijn, werden ze vrijgelaten. Niet in de open zee, maar in speciale zeepaardjeshotels! 

Het gaat niet zo goed met de witte zeepaardjes. Hun leefgebied in het oosten van Australië wordt bedreigd. Dat komt door aanlegplaatsen en ankers van boten. Die hebben veel koraal en sponzen verwoest. Ook zwommen zeepaardjes in visnetten. 

Zeepaardjes uitgezet

Australische onderzoekers zijn al een paar jaar bezig met een project om de dieren een handje te helpen. Ze kweken zeepaardjes in een aquarium in Sydney. Afgelopen week werden er 111 teruggezet in zee. Niet in de open zee, maar in onderwaterhotels! Die zijn gemaakt van netten en staal, waar plantjes omheen groeien. 

Geen goede zwemmers

Zeepaardjes zijn geen goede zwemmers. Ze slaan hun staart rond een zeeplant, zodat ze niet wegdrijven. Van daaruit vangen ze voedsel. Maar ja, dan moeten er dus wel genoeg onderwaterplantjes zijn! En die verdwenen nou juist. 

Hotel biedt houvast

De hotels bieden nu wat houvast. De zeepaardjes kunnen zich vasthouden aan de stalen draadjes. En er kunnen ook algen, koralen en sponzen aan groeien. Zo wordt een nieuw leefgebied gemaakt voor zeepaardjes. Uiteindelijk verdwijnt het metaal vanzelf, en blijven de plantjes over. 

Perfecte zeepaardenhotel

De zeepaardjes hebben nog wat te kiezen ook. De hotels hebben verschillende vormen. De een is rond, de ander vierkant. En dan is er ook nog een in de vorm van een huisje! De onderzoekers houden in de gaten welk hotel het populairst is. Dat wordt het perfecte zeepaardenhotel van de toekomst.

Anderen lazen ook: Uniek groot en gezond koraal ontdekt

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook