Shutterstock

Zeldzame eikelmuizen krijgen zendertjes om

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
plaatje
Niki
Meijer

Deze dieren lijken op muizen, maar dat zijn ze niet: eikelmuizen. Donderdag zette de Zoogdierenvereniging twintig eikelmuizen met een zendertje uit in de natuur. Maar waarom? Zes weetjes over de eikelmuis en over dit experiment.

1. Knaagdier

De eikelmuis is geen muis, maar een zeldzaam knaagdier dat vooral in Zuid-Limburg woont. Je kunt hem herkennen aan zijn lange pluimvormige staart en een soort maskertje dat op zijn gezicht zit. 

2. Bedreigd diersoort

De eikelmuis staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa gaat het slecht met het knaagdier. Zestig jaar geleden leefden er nog zo'n tweeduizend in Nederland, nu zijn dat er nog maar honderdvijftig. 

3. Minder leefgebied

Eikelmuizen verschuilen zich heel graag. Ze leven vooral in dicht struikgewas of boomgaarden. En hoewel het niet bekend is waarom er steeds minder zijn, denken onderzoekers dat dat deels komt doordat de eikelmuizen minder leefgebied hebben. 

4. Fokprogramma

Natuurbeschermers zijn ervan overtuigd dat elk dier belangrijk is voor de natuur, dus ook eikelmuizen. Daarom zetten verschillende natuurorganisaties fokprogramma's op voor de eikelmuis. En met succes: in 2017 liepen eikelmuizen alleen nog in het Zuid-Limburgse Savelsbos rond, en nu leven er ook weer een paar op de Bemelerberg in Limburg.

5. Antenne

Het is niet bekend op welke manier de eikelmuizen het allerliefst leven. Daarom plaatsten onderzoekers megalichte zendertjes op de knaagdieren. Zij hopen nu te ontdekken welke struikgewassen zij het lekkerst vinden en wat de lievelingsschuilplaatsen van de dieren zijn. 

6. Zoogdier van het jaar

Zoogdiervereniging, GaiaZOO en Dierenpark Amersfoort hebben de eikelmuis tot zoogdier van het jaar 2022 uitgeroepen. Zij hopen dat meer Nederlanders van het bestaan van de muis weten. Want die is nog zeldzamer dan de reuzenpanda in China. 

Anderen lazen ook: Flinke muizenplaag in Australië

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook