ZooParc

Zeldzame fossa's geboren in Nederland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

In dierenpark ZooParc in Overloon zijn twee fossa's geboren. Dat is bijzonder, want dat is nog nooit gebeurd in Nederland. 

Fossa's zijn bruin en hebben een lang slank lichaam, ronde oren en grote ogen. Ze lijken wel een beetje op katten en worden ook wel fretkatten genoemd. Ze leven in de bossen van het Afrikaanse eiland Madagaskar en de knappe klimmers hoppen daar zó van tak naar tak. Vooral 's nachts zijn ze erg actief. De laatste tijd zijn er steeds minder fossa's in het wild, omdat stropers op ze jagen. Maar ook doordat veel bossen worden gekapt en deze dieren daardoor steeds minder leefgebied hebben. 

Speciaal fokprogramma

Om ervoor te zorgen dat de fossa niet uitsterft, doet ZooParc mee met een speciaal fokprogramma. Tijdens de paartijd zijn het vrouwtje Mandaka en het mannetje Manakara bij elkaar gebracht en hebben ze voor nakomelingen gezorgd. De jonkies, een mannetje en een vrouwtje, zijn in mei al geboren, maar zijn nu groot en sterk genoeg om naar buiten te gaan. Dat doen ze samen met hun moeder. 'Zij zorgt erg goed voor haar kroost en dat is prachtig om te zien', vertelt dierenverzorger Steven van den Heuvel.

Hieronder kun je de kleintjes bekijken.

Anderen lazen ook: Olifantje geboren in Diergaarde Blijdorp

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook