Egel

Zeven weetjes over egels

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Foto Valerie
Valerie
van Vliet

Dit weekend is het weer tijd voor de jaarlijkse egeltelling. Mocht je ze zien, kun je dat hier melden. Maar waar slapen egels? En wat eten ze precies? Zeven weetjes over deze stekelige diertjes!

1. Slaapkop

’s Nachts zoeken egels naar eten en overdag slapen ze onder bladeren, mos of struiken. Tenminste, de helft van het jaar. De andere helft slapen ze alleen maar. Tijdens hun winterslaap kunnen de dieren wel 30% van hun gewicht verliezen, doordat ze niet eten!

2. Stekelig

Volwassen egels hebben wel zevenduizend tot achtduizend stekels! Die zijn zo’n twee tot drie centimeter lang en gaan maar een jaar mee. Net als onze haren vallen stekels op gegeven moment uit, waarna er nieuwe groeien.

3. Slome slak

Racebeesten zijn egels niet. De diertjes lopen maximaal 7,2 kilometer per uur. Dat is wel snel genoeg om slakken te vangen. Als egels echt honger hebben, kunnen ze er wel veertig in een nacht op! Verder eten de stekelige dieren insecten, eieren en soms besjes.

4. Koprol

Geen een ander dier in Nederland kan zichzelf oprollen als een egel. In het buitenland zijn er wel schubdieren die dit kunnen. Eenmaal opgerold kunnen egels uren zo blijven liggen. Alleen de das is dan sterk genoeg om door het stekelpantser heen te breken.

De tekst gaat verder onder de foto.

Opgerolde egel

5. Egelzalf

In de middeleeuwen dachten mensen dat sommige delen van egels een goed medicijn waren. Zo kon je vroeger een egelzalfje kopen die zou helpen tegen puistjes. Jakkie!

6. Premier egel

Tussen 1984 en 1999 was er in Nieuw-Zeeland een politieke partij die een egel in de regering wilde krijgen. Helaas voor de egels mislukte dit plan. Andere ideeën van de McGillicuddy Serious Party waren om bomen stemrecht te geven en een deel van de bevolking verplicht homoseksueel te maken.

7. Herriemaker

Egels maken een hoop herrie. Ze snuiven, smakken, snuffelen en knorren. Door dit knorren heten ze in het Engels hedgehogs. Hedge betekent haag en hog betekent varken. Toch zijn egels geen familie van stekelvarkens. Gek hè!

Het gaat slecht met de egels in Nederland. Heel erg slecht. De afgelopen tien jaar is de helft van alle egels verdwenen! Wil jij weten wat jij kan doen voor egels? Bekijk dan deze website voor tips.
 

Anderen lazen ook: Zo krijg jij een egeltje in je tuin.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook