Foto: AFP

Zimbabwe wil weer ivoor kunnen verkopen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Leiders van Afrikaanse landen overleggen deze week over de olifant. Zimbabwe wil ivoor verkopen om de olifant te helpen. Maar daar is niet iedereen blij mee.

Het verkopen van ivoor is verboden. Die regel bestaat om olifanten te beschermen. Stropers jagen vaak op olifanten voor het ivoor in hun slagtanden om dat daarna te verkopen.

Ivoor verkopen

Maar nu wil Zimbabwe dat het verbod wordt opgeheven. Ze willen zelf 130 ton ivoor verkopen dat in een opslag ligt. Dat ivoor komt van opgepakte stropers of olifanten die in de natuur zijn overleden. Het is omgerekend zo'n 560 miljoen euro waard. Dat geld wil Zimbabwe gebruiken om olifanten en hun leefgebieden te beschermen.

Praten over regels

Klinkt als een goed idee, maar natuurbeschermers zijn er niet zo blij mee. Ze vinden het gevaarlijk voor de olifant. Zij zijn bang dat het hierdoor weer aantrekkelijk wordt om op olifanten te jagen voor hun ivoor. Ook leiders van andere Afrikaanse landen zijn tegen het plan. Deze week gaan verschillende Afrikaanse leiders samen praten over de regels. 

Anderen lazen ook: Rechtszaak aangespannen voor olifant Happy

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook