Unsplash
Tips

Zo help je je huisdieren de koude dagen door

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Het vriest dat het kraakt buiten. Maar hoe beschermen we onze huisdieren tegen deze vrieskou? Lisanne de Boer van de Dierenbescherming geeft tips! 

UnsplashHonden

Hoewel veel honden gek zijn op sneeuw krijgen ze het buiten best koud. Daarom is het belangrijk dat je trouwe viervoeter na het buitenspelen binnen kan opwarmen.

Lisanne: ‘Honden verliezen warmte via hun voetzooltjes. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de haren daar niet te lang zijn. Anders kunnen ze bevriezen! Als het echt heel koud is kun je deze zooltjes insmeren met vaseline zodat er een beschermend laagje opkomt.’ 

UnsplashKatten

Katten hebben minder last van de koude dagen. Maar het is wel belangrijk dat ze een warm droog plekje kunnen opzoeken als ze daar zin in hebben.

Lisanne: ‘Let goed op dat je kattenluikje niet bevriest. Ook zoeken katten in deze tijd buiten warme plekjes op. Hierdoor kruipen ze soms warm onder een motorkap van een auto. Klop daarom altijd even extra op de motorkap voordat je ouders gaan rijden.’

UnsplashKonijnen

Konijnen die altijd buiten staan kun je in de vrieskou het beste niet naar binnen halen. Het diertje is deze temperatuurschommelingen niet gewend, waardoor ze ziek kunnen worden. Een binnen-konijn kun je het beste binnenlaten tijdens de vrieskou.

Lisanne: ‘Zorg ervoor dat er geen tocht is in het buitenhok. Dit kun je tegenhouden door een dikke deken op het dak van het hok te leggen. Pas op: niet aan de voorkant, want dan krijgt het konijn geen zuurstof. Ook is het belangrijk dat je het drinkwater ververst zodat het niet kan bevriezen.’

UnsplashKippen

Kippen zijn echte buitendieren, maar van de vrieskou houden ze niet. Door de vorst kunnen hun kammetjes en lellen bevriezen. Zorg daarom dat ze met deze koude dagen naar binnen kunnen.

Lisanne: ‘De lelletjes van je kip kun je ook insmeren met vaseline. Hierdoor komt er een beschermend laagje op het lelletje, waardoor het beter tegen de kou beschermd is.’

Staat jouw huisdier hier niet tussen? Op de website van de Dierenbescherming vind je meer dieren en extra tips!

Anderen lazen ook: Huisdier met een uit-knop.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook