Foto: Shutterstock

Zo kiezen dieren hun leiders

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Niet alleen mensen kiezen om de zoveel tijd een nieuwe leider voor hun land. Ook wilde dieren doen dat. Zij gaan natuurlijk niet met een rood potlood naar een stembureau. Maar hoe worden de dierenleiders dan gekozen?

Afrikaanse olifanten  

Hoe ouder, hoe meer ervaring met de kudde te beschermen. Daarom volgen olifanten de oudste uit de groep. De leider is vaak een vrouwtje, die ook alle kinderen in bedwang houdt. 

Gevlekte hyena’s 

Bij de gevlekte hyena’s in Afrika is ook het vrouwtje de baas. Ze erft de rol van haar moeder. Het leiderschap wordt overgenomen door de oudste dochter van de koningin. 

Driedoornig stekelbaarsje 

Het kleine driedoornige stekelbaarsje kijken naar welke vis het stevigste lijfje en gladste huid heeft. Die wordt door de hele school gevolgd omdat hij of zij de minste kans heeft om ziek te worden. De tekst gaat verder na de foto van het driedoornige stekelbaarsje.

Foto: Shutterstock

Chimpansees 

Chimpansees worden juist weer aangevoerd door een sterk mannetje. De hoofdchimpansee wordt gekozen tijdens een bruut gevecht. Hij blijft aan het roer totdat een ander mannetje hem uitdaagt. 

Mieren  

Mieren kiezen een koningin: het grootste vrouwtje van de groep. Zij hoeft niet veel te doen, want er is een duidelijke taakverdeling. Er zijn namelijk verkenners, voedselverzamelaars (hieronder op de foto) en nestonderhouders.

Foto: Shutterstock

Anderen lazen ook: Trots en teleurstelling: zo reageerden lijsttrekkers.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps