Stompneusapen in de winter

Zo komen stompneusapen de winter door

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Stompneusapen hebben een probleem. Ze eten vooral blaadjes, maar die groeien niet in de winter. Hoe zorgen ze er dan toch voor dat ze niet uithongeren?

Een groep wetenschappers volgde tien jaar lang 140 stompneusapen in de Chinese bergen om erachter te komen hoe deze gouden apen zich voorbereiden op de winter. Wat blijkt? De dieren eten in de zomer en herfst heel vet en energierijk, zoals vette vruchten, eikels en pijnboompitten. Die laatste zijn zeldzaam, dus daar wordt nog regelmatig om gevochten!

Jojo-apen

Verder eten stompneusapen in de winter boomschors en knopjes, bewegen ze minder en rusten ze meer. Ook wordt hun huid kouder, zodat ze minder warmte (dat is ook energie) verliezen. Toch zijn ze in de lente veertien procent lichter dan voor de winter. Dat eten ze er in de zomer en herfst weer aan. Hun gewicht schiet zo elk jaar op en neer. Eigenlijk zijn het een soort jojo-apen.

Deze video van stompneusapen ging vorige maand nog viral, omdat mensen de gouden aapjes zo schattig vonden:

Anderen lazen ook: 'Uitgestorven' aap voor het eerst gefilmd

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook