Zo werd Shaun het Schaap gemaakt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Een enorme animatiestudio in Groot-Brittannië werd afgelopen maanden omgetoverd tot een wollige schapenwereld. In de studio werd keihard gewerkt aan de eerste echte speelfilm van Shaun het Schaap. Kidsweek mocht tijdens het maken een kijkje komen nemen. En zelfs de echte Shaun even vasthouden!

De speelfilm van Shaun wordt opgenomen in de Studio van Aardman in het Britse Bristol. De Shaun-film is niet, zoals de meeste animatiefilms, helemaal met de computer gemaakt. De film is beeldje voor beeldje opgenomen met echte poppen, minischaapjes van klei en nagebouwde huizen, straten en bossen.

animator 7

Er worden dus eigenlijk een heleboel losse fotootjes gemaakt die allemaal achter elkaar geplakt worden. En dat is veel werk. Héél veel werk.

pop van boer6

Een team van poppenmakers is alleen al dik twee jaar bezig geweest om alle karakters voor de film te maken. De poppen van de mensen die in de film meespelen, bestaan uit tientallen onderdelen. Elk onderdeel kan los bewogen worden, net als echte botjes. Zo kunnen de poppen voor de film dezelfde bewegingen maken als echte mensen en daardoor lijkt het allemaal net echt. De buitenkant van de poppen is gemaakt van siliconen, een soort plastic. Dat wordt in mallen gegoten om de goede vorm te krijgen. 

doos met hoofden3

Elke pop heeft bovendien een hoofd waarvan het gezicht verwisseld kan worden. Voor elke nieuwe gezichtsuitdrukking, zet de poppenspeler er gewoon een nieuw masker op. In deze doos ligt een klein deel van de monden van de schurk uit de film: de dierenvanger. Omdat de wenkbrauwen en de mond ook apart veranderd kunnen worden, kan hij bij elkaar wel anderhalf miljoen verschillende gezichten trekken. Volgens de makers zijn dat er zelfs meer dan echte mensen hebben!


kostuummaker4In een speciaal naaiatelier in de studio worden alle kostuums verzonnen en genaaid. Dat is een heel pietepeuterig werkje omdat de poppen best klein zijn. Omdat er voor de zekerheid een paar verschillende poppen van elk karakter zijn, moeten alle kleren een paar keer gemaakt worden. En op al die kleren moet elk steekje en elk bloemetje precies op dezelfde plaats zitten.


egel2In Shaun het Schaap komen veel verschillende dieren voor. Elk dier heeft natuurlijk weer zijn eigen eigenaardigheden. Deze egel raakt in de film verstrikt in het wol van één van de schapen. In de studio is ook een speciaal ziekenhuis. Hier doen ze de hele dag niets anders dan beschadigde filmsterren weer oplappen. Soms vallen de poppen of rukt een speler er per ongeluk een arm af. Ook de wollige hoofdrolspelers blijken best kwetsbaar. Deze patiënten wachten op een behandeling van de animatie-dierenarts. Eén van hen heeft een kapotte neus en van een ander kan het hoofd niet meer goed bewegen.

animator 8Elke poppenspeler (in animatiefilms noem je dat animator) neemt zijn eigen scènes op. Vooraf weet elke animator precies hoe zijn eigen stukje film eruit moet gaan zien en hoe lang het moet duren. In de enorme studio van Aardman zijn op verschillende plekken soms wel dertig animatoren tegelijk bezig met filmen. Gemiddeld doet een animator rustig een week over vier seconden film. Als hij een heel goede week heeft, maakt hij soms tien seconden.

kidsweek met Shaun2Bijna niemand heeft hem ooit in het echt aangeraakt. Maar speciaal voor Kidsweek mocht de echte Shaun even op de hand van verslaggeefster Nathalie zitten.

Shaun het Schaap, de film is nu in de bioscoop te zien. In Kidsweek kun je deze week de recensie lezen.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ira ik vind het ook cool

ik vind dit heel cool Vraagtzichaf

oke dat van die boer is raar

shaun het schaap ja shaun het schaap is op tv

Echt heel cool maar je moet er wel veel geduld voor hebben 1 week en dan pas 4 seconde film niet normaal Vraagtzichaf Juichen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.