Egelsnelweg

Egels helpen? Zo maak je een egelsnelweg in de tuin

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Egels hebben het maar druk ’s zomers. Mannetjes zijn op zoek naar een vrouwtje en vrouwtjes zoeken een plek voor een nestje. De Egelwerkgroep vraagt mensen om ze te helpen met veilig zoeken.

Hoe? Met een speciale egelsnelweg door de tuin! Zodra het buiten donker wordt, gaan de stekelige dieren op pad. Per nacht lopen ze wel drie kilometer tijdens hun zoektocht naar een partner of veilig plekje. Omdat ze vaak langs donkere, drukke wegen lopen, worden er regelmatig egels doodgereden.

Van tuin naar tuin

De Egelwerkgroep wil daarom graag dat mensen de dieren een handje helpen. ‘We vragen mensen om een gat in de schutting te maken’, legt Merel Klaarmond uit. ‘Zo kunnen de egels van tuin naar tuin lopen. Als veel mensen dat doen, krijg je een echte egelsnelweg. Dan kunnen ze veilig lange afstanden lopen.’   

Natuurgebied in de stad  

Zo’n doorgang in de schutting hoeft niet groot te zijn: dertien bij dertien centimeter is al genoeg. Wil je nóg meer doen voor de insecteneters? Met veel bloemen en planten maak je van je tuin een voedselparadijs. En heb je een vijver? Dan heb je kans dat er een keer een egel in plonst voor een fris zwemrondje. Eruit klimmen is alleen lastiger. Maak ze daarom blij met een trappetje. Klaarmond: ‘Met al die aanpassingen maken we van veel tuinen één groot natuurgebied.’

Hieronder zie je een filmpje van een egelsnelweg.

Anderen lazen ook: Egels in Nederland hebben het erg moeilijk.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook