Hvaldimir

Mysterieuze 'spion-dolfijn' maakt het goed

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Een filmpje van een witte dolfijn die achter een rugbybal aanzwemt en terugbrengt naar iemand op een boot is populair op social media. Nu blijkt dat het waarschijnlijk Hvaldimir is, de witte dolfijn die eerder dit jaar met een harnas om werd gevonden.

Wie het filmpje met de rugbybal maakte is niet helemaal duidelijk, maar volgens een Noorse dierenbeschermingsorganisatie gaat het om de dolfijn die in april in de haven van een Noors stadje opdook.

De witte dolfijn, ook wel beloega genoemd, werd al snel een Russische spion-dolfijn genoemd. Dat kwam omdat hij een tuigje droeg met de naam van een Russische stad: Sint Petersburg. De Russen gebruikten vroeger in het leger namelijk ook dolfijnen, bijvoorbeeld om de vijand te bespioneren. 

Mysterie

Hoewel het een mysterie bleef waar de vermagerde beloega vandaan kwam, wisten dierenbeschermers al wel zeker dat hij in gevangenschap was opgegroeid. Waarschijnlijk was-ie ondervoed omdat hij nooit zelf had geleerd om voedsel te zoeken.

Zelfstandig

Natuuronderzoekers namen de dolfijn, die ze Hvaldimir noemden, onder hun hoede en sindsdien gaat het gelukkig veel beter. Hij lijkt nu zelf op prooien te jagen.

Het Engelstalige filmpje hieronder vertelt Hvaldimirs verhaal. Volgens de dierenbeschermers is het beter als mensen hem niet aanraken en ook niets naar hem toe gooien. Contact met mensen kan ervoor zorgen dat Hvaldimir niet leert hoe hij in het wild moet overleven. Balspelletjes met hem doen is dan ook geen goed idee.

Anderen lazen ook: Leidt Rusland oorlogsdolfijnen op?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

echt superzielig!!!!!!

Fue is zoo mooi en interesant Duimomhoog Blij

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.