Schaap ziet Obama

Schapen herkennen Obama

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Herkennen schapen een beroemdheid als de Amerikaanse oud-president Barack Obama? Ja, wel als je ze erin traint. Dat ontdekten wetenschappers aan de universiteit van Cambridge.

De onderzoekers waren benieuwd of schapen, net als mensen, gezichten kunnen herkennen. Om dat te testen, trainden ze acht dieren. Elk schaap kreeg eerst een zwart scherm én een foto van een beroemdheid zoals Obama te zien. Als het schaap naar de foto liep, werd het beloond met eten.

Bijna allemaal goed

Daarna werd het zwarte scherm vervangen door een afbeelding van een voorwerp, en daarna door een foto van een gezicht dat leek op dat van de beroemdheid. In acht van de tien gevallen wezen de schapen de celebrity aan en negeerde ze de onbekende persoon.

Onderzoek naar hersenziektes

Met dit onderzoek lieten de wetenschappers zien dat schapen menselijke gezichten kunnen herkennen. En dat is handig, want nu kunnen de onderzoekers de herkauwers ook gebruiken om meer te weten te komen over hersenziektes. Sommige ziektes zorgen ervoor dat mensen gezichten niet goed herkennen. Misschien kan er via de schapen een oplossing voor worden gevonden.

Zo zag het experiment eruit:

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Bijzonder record: 42 pandababy's geboren of Bijzondere apen met baard te zien in Nederland.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het goed dat hier onderzoek naar word gedaan, want het is zeker belangrijk als je er mensen mee kan helpen. Duimomhoog

dus nu de schapen zo slim zijn worden ze als proefdier gebruikt!!!!! hadden de schapen zich beter dom kunnen houden

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.