IJsbeer

Verdwaalde ijsbeer krijgt lift van helikopter

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

In Rusland is een verdwaalde ijsbeer per helikopter weer teruggebracht naar huis. Het dier was op een ijsschots weggedreven van zijn leefgebied en pas 700 kilometer zuidelijker weer aan land gekomen.

Door de opwarming van de aarde smelten de ijskappen op de Noordpool. Voor dieren die daar leven betekent het dat hun leef- en jaaggebied steeds kleiner wordt. IJsberen gaan daarom op zoek naar andere manieren om te overleven. 

IJschots

Een van de hongerige ijsberen raakte tijdens zijn zoektocht naar voedsel wel erg ver van huis. Hij had op een ijsschots gedreven en een flink stuk gezwommen. Vermoeid en uitgehongerd kwam-ie aan land bij de plaats Tilitsjiki. Dat ligt zo'n 700 kilometer zuidelijker dan zijn eigen leefgebied, Tsjoekotka.

Umka

De bewoners noemden de verdwaalde ijsbeer Umka, naar een beertje uit een Russische tekenfilm. Ze vertroetelden hem met vis en ander voedsel, maar eigenlijk was dat niet gezond. Een ijsbeer moet namelijk zelf jagen. Ook het warmere klimaat was niet goed voor het pooldier. Daarom werd besloten om Umka te verdoven en terug te vliegen naar zijn eigen leefgebied.

Umka zou tijdens de ongeveer drie uur durende helikoptervlucht wakker zijn geworden, maar het dier bleef wel rustig in zijn kooi zitten. In het filmpje hieronder zie je hoe Umka na zijn vrijlating in de sneeuw meteen de benen neemt:

Anderen lazen ook: Laatste ijsbeer in Zuid-Korea overleden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

een geluk dat de ijsbeer gevonden is!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.