Foto: ANP

Video: spreeuwen voeren bijzondere dansshow op

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Spreeuwen staan bekend om hun bijzondere dansshows in de lucht. Rond deze tijd van het jaar kun je ze op sommige plekken dagelijks zien vliegen. En dat levert bijzondere beelden op.

Op dit moment zijn er een recordaantal spreeuwen in ons land. Het zijn de vogels die hier hebben gebroed, maar ook spreeuwen uit Scandinavië en Oost-Europa. Die dieren komen naar Nederland om de koude winters te overleven. 

Supersnelle reactie

Overdag zwerven die spreeuwen in groepjes over ons land. 's Avonds zoeken ze elkaar op en is het tijd voor de mooie dansshows in de lucht van soms wel duizenden spreeuwen tegelijk. De vogels dansen als één geheel en gaan samen alle kanten op. Doordat ze zich allemaal op ongeveer zeven vrienden om zich heen focussen, lukt het ze om supersnel op elkaar te reageren. 

Indrukwekkende choreografie

Waarom de dieren zo'n indrukwekkende choreografie bedenken, is niet helemaal duidelijk. Sommige vogelkenners denken dat ze dat doen om roofvogels te verjagen. Die zouden in de war raken van het gefladder. Anderen denken dat ze samen op zoek zijn naar een geschikte slaapplek. Overnachten in een grote groep is natuurlijk wel zo veilig. Maar waarom de spreeuwen deze shows ook geven, het ziet er in ieder geval indrukwekkend uit zoals je op het filmpje hieronder kunt zien. 

 

Anderen lazen ook: Vogelspotten is populair.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.