Parks Australia

Zien: krabben overspoelen de weg in Australië

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Myrthe Timmers
Myrthe
Timmers

Pas op, ga opzij, de krabben komen voorbij! Op het Australische Christmaseiland zijn de rode krabben begonnen aan hun jaarlijkse trek. Met miljoenen tegelijk schuifelen ze naar de zee.

Meestal wonen de krabben lekker beschut in het bos, maar dat verandert als het gaat regenen in de herfst. Na het eerste buitje weten alle kriebelende kruipers: het is tijd om naar het strand te gaan!

Veeleisende beestjes

Rode krabben paren eens per jaar in de zee. En ze stellen nogal wat eisen aan het moment waarop ze dat doen: het moet voor zonsopgang zijn, de vloed moet zich aan het terugtrekken zijn en de maan moet in het laatste kwartier staan, wat betekent dat-ie elke nacht een beetje kleiner wordt. En o ja, het moet dus voor vertrek hebben geregend.

Goede planners

Omdat de krabben altijd vertrekken na de eerste bui, hebben ze het ene jaar heel veel tijd om bij het strand te komen en het andere jaar maar heel weinig. Ongelooflijk maar waar: ze passen hun tempo aan op de tijd die ze hebben, zodat ze precies op tijd op het strand aankomen. Knap hè?

Anderen lazen ook: Onderwaterdrone helpt met schoonmaken van de zee

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook