Spelen
Feit of fabel?

Feit of fabel: 's Ochtends ben je langer dan 's avonds

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag en wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook?

Als iets maar vaak genoeg beweerd wordt, gelooft iedereen dat het waar is. In deze rubriek onderzoeken we feiten en fabels.

's Ochtends ben je langer dan 's avonds

In de tussenwervelschijven in de wervelkolom in je rug zit vocht. Omdat je overdag beweegt, speelt en rent komt er druk op de wervels. Het vocht wordt eruit geperst. Hierdoor wordt de wervelkolom in elkaar gedrukt. Daardoor wordt het hoogteverschil tussen die tussenwervelschijven minder.

Als je 's nachts in bed ligt dan ontspant je lichaam. En zo komt er weer ruimte tussen die wervelschijven. Bij het opstaan 's ochtends kun je daarom ietsjes langer zijn dan toen je naar bed ging. Het verschil is soms wel anderhalve of twee centimeter. Een feit dus!

In dit Engelstalige filmpje zie je hoe het werkt: 

Anderen lazen ook: Als je iets uitstelt, presteer je daarna beter.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.