Presentatrice Sosha aan het werk in 2017. Foto Jaco Klamer ANP

6 weetjes over 35 jaar Het Klokhuis

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Hoera! Het Klokhuis is jarig. De eerste aflevering was vandaag precies 35 jaar geleden op televisie te zien. Wist je dit al over het programma?

1. De eerste aflevering

De allereerste aflevering van Het Klokhuis werd uitgezonden op 3 januari 1988. Daarin speelde acteur Aart Staartjes een overwerkte ober, die woest werd op zijn klanten. Maar in de aflevering leer je ook van alles over hout en over films. Toen werden informatieve reportages dus al gecombineerd met dramascènes met acteurs. En dat werkt nog steeds erg goed. 

Hier kun je de eerste aflevering bekijken. De tekst gaat verder na de video.

2. De naam

Het logo van het tv-programma bestaat al die jaren al uit een afgehapte appel. En dat past natuurlijk perfect bij de naam Het Klokhuis. Maar waarom heet dat programma nou zo? Daar is een simpel antwoord op. Als je doorbijt in een appel, kom je bij de kern: het klokhuis. En dat is precies wat de makers ook graag doen. Zij bijten zich vast in een onderwerp en komen zo tot de kern. Om daarna een korte en creatieve uitleg te geven aan de kijker. 

3. De handtekeningen

Het Klokhuis bestaat dus al jaren. Maar het programma werd bijna van de buis gehaald. In 1990 besloot de NOS dat het programma te duur was om te maken en moest het stoppen. Veel kijkers waren verdrietig. De toen 11-jarige Nina de Waal liet het er niet bij zitten en ging de straat op. Ze verzamelde 50.000 handtekeningen en zorgde er zo voor dat het programma mocht blijven. Met die reddingsactie werd ze ereburger van het programma.

4. De prijzen

Het Klokhuis sleepte meer dan zestig prijzen binnen. Zo wonnen de makers in 2010 de Cinekid Kinderkas Publieksprijs met hun aflevering Wat is Kanker?. In 2012 wonnen ze de Gouden Stuiver, na twaalf keer genomineerd te zijn en in 2018 wonnen ze de Willem Wilmink prijs voor beste kinderlied met het nummer Snapje? Kilo, pond en ons, dat ze samen met rapper Kenny B. maakten. 

Snapje? Kilo, pond en ons is hieronder te luisteren. De tekst gaat verder na de video.

5. De 3D-aflevering

Op 19 mei 2011 werd er een aflevering gemaakt over 3D. Daarin werd uitleg gegeven over hoe 3D werkt en hoe je ogen daarvoor samenwerken met je hersenen. En dat deden ze met een speciaal stukje in die aflevering... in 3D! Kijkers konden een bril met groene en rode glazen bestellen en zo de aflevering bekijken.

6. Het Kantoor

Elke maandag is er een stukje te zien over Het Klokhuis Kantoor. Daarin speelden acteurs Gijs de Lange, Rogier in 't Hout, Sergio IJssel en Anniek Pheifer kantoormedewerkers van het programma na. Maar omdat Gijs de Lange dit jaar overleed, stopten de andere drie acteurs er ook mee. Ze vonden het te moeilijk om zonder hem door te gaan. Daarom kwamen er in november vier nieuwe mensen 'werken' op de redactie van het populaire programma.

Hieronder zie je een stukje van Het Klokhuis Kantoor met de oude bekenden.

 

Anderen lazen ook: Klokhuis-presentator Janouk duikt de oceanen in

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps