Titanic_projectie

Bacteriën eten scheepswrak Titanic op

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Ken je de Titanic, het passagiersschip dat op 14 april 1912 op een ijsberg botste en zonk? Sindsdien ligt het op de bodem van de Atlantische Oceaan voor de kust van Canada, op bijna vier kilometer diepte. Lekker rustig daar zou je denken, maar volgens onderzoekers is het enorm druk aan boord. Het krioelt er van de bacteriën! Ze eten het scheepswrak in rap tempo op.

Het wrak van de Titanic is bezaaid met bacteriën die per dag zo'n 180 kilo van het schip opeten. Volgens ecologen zal het scheepswrak over twintig tot vijftig jaar niet eens meer herkenbaar zijn. 

Roest

Alle scheepswrakken op de bodem van de oceaan zitten vol bacteriën. Ze vormen een kleverige laag waarin ook koralen, sponzen en andere zeedieren leven. Sommige bacteriën eten graag hout, terwijl anderen vooral van metaal houden. De bacterie op de Titanic is gek op roestend metaal. Omdat hij voor het eerst op de Titanic ontdekt werd, kreeg hij een toepasselijke naam: halomonas titanicae.

Supersonisch

Onderzoekers vinden het doodzonde dat het schip langzaam verdwijnt. Daarom gaat het Amerikaanse bedrijf OceanGate een 3D-model van het scheepswrak maken. Daarvoor duiken onderzoekers en een paar toeristen er met een supersonische duikboot naartoe. Met speciale apparatuur maken ze haarscherpe beelden, die weer gebruikt kunnen worden voor verder onderzoek. Voor de toeristen is het wel een dure reis. Een kaartje voor deze elfdaagse expeditie kost zo'n 100.000 euro!

Geschiedenis

Er is ook kritiek op deze reizen. Het wrak is ook een begraafplaats, want bij de ramp kwamen 1.500 mensen om. Maar een wetenschapper die al zes duiken naar de Titanic maakte, zegt dat het schip door dit project juist blijft bestaan, ook nadat het is verdwenen. 'Het is deel van de geschiedenis, en die geschiedenis willen we mensen laten zien.' Bekijk hier een filmpje van de supersonische duikboot: 

Anderen lazen ook: Wist jij deze ijzingwekkende ijsweetjes al?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

*duimomhoog

het is zo spijtig voor de 1.500 mensen die gestorven door het ijskoude water gelukkig zat ik niet in die boot

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.