victoria falls

Beroemde waterval Victoria Falls droogt op

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Normaal stort het water van de Afrikaanse Victoria Falls zich uitbundig in grote stromen naar beneden. Maar nu ziet de wereldberoemde waterval er supertriest uit en stromen er nog maar een paar zielige straaltjes water over de rotsen. Hoe kan dat?

De Victoria Falls liggen op de grens tussen Zimbabwe en Zambia. Het zijn de breedste watervallen van Afrika. Het water van de rivier de Zambezi valt er over een steile rotsrand honderd meter naar beneden en vormt zo een gigantisch watergordijn van bijna twee kilometer breed. Een prachtig gezicht. Geen wonder dat er miljoenen toeristen op het natuurverschijnsel (én Werelderfgoed) afkomen. Normaal gesproken dan. Want nu komen er veel minder bezoekers. Op de foto hieronder zie je het verschil goed.victoria falls

Hulp nodig

In heel zuidelijk Afrika is het al maanden extreem droog. Daardoor is de Zambezi geen volle brede rivier meer, maar een smalle stroom. En bij de Victoria Falls is het oorverdovende geraas van vallend water veranderd in een oorverdovende stilte. De droogte is de ergste in honderd jaar. Meren worden kleiner en kleiner. Oogsten verpieteren in de kurkdroge aarde. Mens en dier hebben het zwaar. In Zimbabwe zijn zeker tweehonderd olifanten omgekomen. En miljoenen mensen (in Zimbabwe, Zambia, Malawi, Mozambique en Centraal-Afrikaanse Republiek) hebben dringend hulp nodig. Hulporganisaties halen daarom geld op voor medicijnen, eten en drinken.

Geen drup

Of de recorddroogte met de klimaatverandering te maken heeft, is nog niet zeker. Wel blijkt uit metingen dat het gebied de afgelopen jaren steeds langer moet wachten op de moesson. De regentijd hoort in Afrika gelijk met onze winter te vallen. Maar tot nu toe valt er geen drup.

In het (Engelse) filmpje hieronder zie je hoe de waterval er normaal uit ziet. En hoe het eruit ziet.

Anderen lazen ook: Zeldzame vuurwaterval in Amerikaans park.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Puinhoop op aarde door mensen . Rentweg Duimomlaag Vraagtzichaf moeten onze ouders en wij niet minder consumeren om zo de aarde te redden? Volgens mijn pleegouders moeten we zo groen mogelijk leven en verantwoordelijk zijn naar elkaar, de natuur en dieren om ons heen. Maar de mens botst met elkaar dus gaat dit nooit lukken.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps