Boyan Slat

Boyan (22) bedenkt oplossing voor plastic soep

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

De Brit Rich Horner filmde deze week zijn duik door de plastic troep en schrok van wat hij allemaal tegenkwam. De Nederlandse Boyan Slat (22) is al langer bezig met een oplossing.

Kort geleden ging Horner naar Manta Point, een bekende duikplek bij Bali. Daar zag hij meer plastic dan vissen. De Nederlandse Slat is ook bezig met vervuiling door plastic. Het is zijn grote droom om al het plastic uit de oceanen op te ruimen. De jonge Nederlandse uitvinder kreeg vorig jaar zo veel donaties binnen, dat hij zijn plan kan uitvoeren. Hij hengelde 31,5 miljoen euro binnen voor zijn bedrijf The Ocean Cleanup.

Profielwerkstuk

Al sinds zijn zestiende is Boyan bezig met het plasticprobleem. 'Ik was toen op vakantie in Griekenland en kwam tijdens het duiken meer plastic zakken dan vissen tegen', vertelde Boyan destijds. 'Dus ik vroeg me af: waarom kunnen we dat niet opruimen? Dat heb ik toen onderzocht voor mijn profielwerkstuk.’

In beweging

Na zijn eindexamen ging Boyan studeren in Delft, maar het probleem van de plastic soep liet hem niet los. 'Ik vroeg me af: waarom zou je met schepen over de oceanen achter plastic aan varen als de oceaan zelf ook in beweging is?’ Zo kwam hij op het idee voor een systeem met lange drijvende armen, waar de wind en stroming ronddobberend plastic vanzelf naartoe brengen. 'Zo ruimt de oceaan eigenlijk zichzelf op!' Slat wil ervoor zorgen dat de Grote Oceaan tussen Hawaii en Californië in tien jaar tijd van de helft van zijn plastic af is.

Het begin

In het filmpje hieronder zie je hoe Boyan begon met zijn bedrijf. Hier zie je het filmpje waarin Rich Horner door de troep zwemt.

 

Anderen lazen ook: Duiken door de plastic soep.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

het is zielig voor de dieren

Duimomhoog Juichen Duimomhoog Juichen Duimomhoog Juichen
ga zo door om minder placstick
Is goed ver dieren

plastic soep meot weg

het plastic is slecht voor het milieu

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.