Killdeer

Broedende vogel verstoort groot muziekfestival

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Elk jaar komen mensen vanuit heel Canada naar Bluesfest, één van de grootste muziekfestivals van het land in de maand juli. De voorbereidingen lopen dit jaar alleen wat vertraging op. Precies in het midden van het terrein broedt namelijk een beschermde vogel, een killdeer. 

De killdeer leeft in Noord- en Midden-Amerika. Deze vogel met lange poten en lange snavels, hoort bij de familie van de waadvogels. Waadvogels die in Nederland voorkomen zijn bijvoorbeeld ooievaars en reigers.

Verplaatsen

De broedende Canadese killdeer werd ontdekt toen werkers wilden beginnen met de opbouw van een groot podium. Maar het nest met vier gespikkelde eieren verplaatsen mag niet zonder toestemming, want een verhuizing kan ervoor zorgen dat de moedervogel niet terug keert naar haar eieren. 

Uitdaging

'Dit is wel het meest uitdagende probleem dat we tot nu toe hadden', vertelt de directeur van Bluefest aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. Op het festival, dat 5 juli zou moeten beginnen, worden meer dan 300.000 bezoekers verwacht.

Beveiliger

De broedplaats is afgezet met waarschuwingslinten en een beveiliger zorgt dat niemand de vogel kan storen. Voor de organisatie is het nu wachten op toestemming om het nest te verplaatsen. Geschikte nieuwe plekken zijn in ieder geval al gevonden. In dit filmpje zie je een killdeer met haar jonkies.

Anderen lazen ook: Probleembevers in Limburg.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.