Eikenprocesssierups

Door de warmte meer last eikenprocessie-rups

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Jeuk, rode bultjes en oogirritaties. De eikenprocessie-rups zorgt voor vervelende klachten. Door de warmte veroorzaken ze ook nog eens meer overlast dan anders.

Als het warm is verplaatsen de rupsen zich sneller omdat ze op zoek gaan naar koelere plekken. Daardoor verliezen ze meer brandharen, dat zijn de piepkleine haartjes die de allergische reacties veroorzaken.

Verspreiden

Als er meer haartjes ronddwarrelen, is de kans ook groter dat mensen met ze in aanraking komen. Dat vertelt onderzoeker Arnold van Vliet van Wageningen Universiteit aan de NOS. 'Normaal blijven ze overdag rustig in hun nestje onder de grond of in de boom, nu verspreiden ze zich meer.'

Niet krabben

De processierups zit meestal in eikenbomen. Gemeenten moeten de insecten bestrijden, vooral als ze in bomen zitten die in de buurt van scholen staan. Volgens van Vliet moet je vooral niet krabben en jezelf afspoelen met koel water als je in aanraking bent geweest met zo'n rups.

Bekijk hier een filmpje van de processierups in actie.

Anderen lazen ook: Giftige spin in supermarkt.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik heb ook een boom met die rupsen gezien. De hele boom wat er bezaaid mee Rentweg Rentweg Rentweg Oeps Duimomlaag Duimomlaag

het is kaasachtig

Ik ben in Zeeland een strandtent tegengekomen en daar lag het bezeidt mee. Duimomlaag

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.