INAH

Duizend jaar oude kano gevonden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Wetenschappers hebben een kano van duizend jaar oud gevonden in Mexico. Het houten bootje werd bij toeval gevonden in een ondergronds meertje.

Archeologen onderzochten een grottenstelsel op het schiereiland Yucatán in het zuiden van Mexico. Tijdens een pauze keek één van de wetenschappers door een smalle doorgang in de grot. Daar zag hij de kano liggen. Doordat het bootje onder water lag, is hij opmerkelijk goed bewaard gebleven.

Gebruikt door de Maya's

De kano is 1,60 meter lang en tachtig centimeter breed. De archeologen schatten dat hij tussen het jaar 830 en 950 werd gemaakt en gebruikt. In die tijd leefden de Maya's in dat gebied. Dat is een groep van meerdere inheemse stammen, die bekend stonden om het bouwen van grote steden met paleizen en tempels en om hun muurschilderingen en manier van schrijven. Sommige wetenschappers denken dat zij zulke kano's gebruikten om offers achter te laten. De grotten waren namelijk een heilige plek. Anderen denken dat de kano gebruikt werd om drinkwater te halen.

Nog meer vondsten

De archeologen vonden nog meer bijzondere Maya-sporen in de grotten: ze vonden bijvoorbeeld muurschilderingen, een ritueel mes, aardewerk en houtskool.

Hieronder kun je een filmpje over de kano bekijken.

 

Anderen lazen ook: Meer dan duizend jaar oud paleis ontdekt in Mexico.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook