lange mars 5 china

Filmpje: China's krachtigste raket succesvol de ruimte in

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Afgelopen vrijdag waren Chinese monteurs heel erg blij! De reden? De krachtigste raket van het land, de Lange Mars 5, schoot de ruimte in met een communicatiesatelliet. En met succes!

De Lange Mars-raket is 57 meter lang en werd al eens eerder gelanceerd, in juli 2017. Toen was er een groot probleem met het brandstofsysteem. Een pomp die niet goed meer werkte zorgde ervoor dat de raket niet goed kon worden gelanceerd. Hierdoor liepen China’s ambities - een nieuw ruimtestation in een baan om de aarde brengen en missies naar de maan en Mars - vertraging op.

Uitdaging overwonnen

Voor dat probleem bedachten Chinese monteurs een oplossing. En met succes blijkt uit de lancering van afgelopen vrijdag. 'Na meer dan twee jaar heeft het team de uitdagingen overwonnen', zei missieleider Wang Yu volgens de South China Morning Post. In het filmpje hieronder kun je de lancering zien.

Paar honderd kilometer

China wil verschillende versies van de Lange Mars 5, of Changzheng 5, gaan bouwen. De versie die vrijdag werd gelanceerd vervoert 25 ton aan vracht, in een baan slechts een paar honderd kilometer boven de aarde. Dat is nog niet zoveel als de Falcon Heavy raket van Elon Musks SpaceX kan vervoeren. Die vervoert namelijk 64 ton. Het is wel genoeg om China’s ambities in de ruimte waar te maken.

Deze missies zijn niet alleen waardevol voor de wetenschap, maar vooral ook voor de economische ontwikkeling van het land. Chinese leiders vinden de raketmissies ook belangrijk voor het internationale aanzien en binnenlandse steun.

Anderen lazen ook: In China staat de hoogste ijstoren ooit.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps