Foto Reuters

Filmpje en foto's van vulkaan die bliksemstralen spuugt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

De kleine maar gevaarlijke Filipijnse vulkaan Taal is maandag uitgebarsten. En hoe! Met foto's en een filmpje laten we je de gevolgen zien.

De actieve vulkaan ligt op een eiland in een meer, ten zuiden van de hoofdstad Manilla.  

As in Talisay  Foto EPAHij is al 35 keer uitgebarsten en heeft honderden doden op z’n geweten. Dit keer lijkt het mee te vallen. Bij een verkeersongeluk in een dikke wolk as kwam één man om.  
Evacuatiecentrum in Tanauan  Foto AFPZondag vluchtten zo’n 10.000 mensen naar veiliger gebied. Vliegtuigen bleven aan de grond. Bedrijven en scholen gingen dicht. Een dag later stootte Taal hete stenen en lava uit.   
Een huis in Talisay  Foto ReutersIn de wijde omgeving raakten huizen bedekt met een dikke laag as.

Uitleg

Spectaculair waren de bliksemschichten in de rook boven de krater. Weerman Marco Verhoef legde dat in het NOS Journaal zo uit: ‘De uitgespuugde asdeeltjes wrijven tegen elkaar en dat geeft statische elektriciteit. Die ontlaadt zich in een bliksemschicht.’  Benieuwd hoe dat eruit ziet? Bekijk het filmpje hieronder: 

Anderen lazen ook: Zo werkt een vulkaan.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.