Foto: EPA
Uitgelegd

Hoera! Het is Chinees Nieuwjaar

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Bij ons is het al een tijdje 2022, maar in China vieren de mensen vandaag het begin van het jaar 4720. Met vuurwerk en speciale draken- en leeuwendansen knallen ze het jaar in. 

Miljoenen mensen stapten de afgelopen weken in de trein, in de bus of in het vliegtuig. Zij reisden naar hun familie, om samen het nieuwe jaar in te luiden. Twee weken lang eten ze samen en geven ze elkaar cadeaus. En niet alleen in China zijn mensen aan het feesten. Ook in veel andere landen in Azië wordt het nieuwe jaar gevierd, zoals in Indonesië, Zuid-Korea en Vietnam. Dat wordt niet op 1 januari gedaan, omdat zij een andere kalender gebruiken. Volgens die kalender is het nu het jaar 4720.

Vuurwerk en leeuwendans

Voor veel mensen is Chinees Nieuwjaar een heel belangrijk feest. Het draait niet alleen om gezelligheid, maar ook om het maken van een nieuwe start. Veel mensen proberen hun schulden van tevoren af te betalen en maken hun huis helemaal schoon, zodat ze met een schone lei kunnen beginnen. Het belangrijkste bij Chinees Nieuwjaar is het vuurwerk en de draken- en leeuwendans. Chinezen geloven dat het vuur en de felle kleuren boze geesten wegjagen. Maar niet iedereen mag in een van de pakken kruipen om de speciale dans te doen. Daar moet je keihard voor oefenen en spierballen voor hebben. Het artikel gaat verder na de foto.

Foto: EPA

Jaar van de watertijger

Elk jaar staat in het teken van één van twaalf verschillende dieren, dat is een soort sterrenbeeld. Dit jaar is dat de tijger. Dat dier staat bekend als de koning van alle beesten en staat symbool voor kracht, het uitdrijven van kwaad en dapperheid. Mensen die in een jaar van de tijger zijn geboren, zouden dus vol moed en kracht zitten en heel avontuurlijk zijn. Elk jaar heeft ook nog een natuurlijk element. Dat is dit jaar water, maar kan ook goud, aarde, vuur of hout zijn. Dit jaar is dus het jaar van de watertijger.

Ook in Nederland

In Nederland wordt dit feest ook steeds groter gevierd. In Den Haag wordt bijvoorbeeld elk jaar een groot festival georganiseerd, waar duizenden mensen op afkomen. Maar dat feest is dit jaar afgelast door corona. Toch kun je vandaag groepen feestende mensen op straat voorbij zien komen in speciale leeuwen- en drakenpakken. Xīn Nián Kuài Lè! (Gelukkig nieuwjaar!)

Merita uit Zaandam vierde het Chinees Nieuwjaar een paar jaar geleden in Amsterdam, samen met onze collega's van Samsam. Hieronder kun je dat filmpje bekijken. 

 

Anderen lazen ook: Gelukkig knorjaar! Uit welk dierenjaar kom jij?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook