Foto Frank de Roo Hollandse Hoogte

Honderden zwanen onder de olie

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Honderden zwanen raakten dit weekend besmeurd met olie in de haven van Rotterdam. Het vieze goedje kwam van een tankschip dat tegen een steiger was gebotst. Er werd direct een reddingsactie gestart.

‘De olie plakt aan de veren van de zwanen. Normaal gesproken is hun vacht waterdicht, maar dat was nu niet meer zo. Daardoor zijn veel zwanen onderkoeld geraakt. De olie is ook slecht voor hun maag en darmen. De zwanen willen het van zich af poetsen en daardoor krijgen ze het in hun lichaam’, vertelt Anette de Bus van Stichting Vogelklas Karel Schot. Daar zijn 260 zwanen binnengebracht. Een paar zijn overleden.

Stress

‘De zwanen waren echt niet blij. Ze zijn gevangen en bij ons in hokken gezet. Dat zorgt natuurlijk voor veel stress. Daarom lieten we ze eerst even bijkomen voor we ze schoonmaakten’, vertelt De Bus. Zodra de beesten waren bijgekomen, moesten ze door de wasstraat. ‘In grote tenten werden ze schoongemaakt met afwasmiddel, want dat werkt ontvettend. De meeste zwanen mogen over een paar weken weer het water in.’

Helpen met de actie

De vader van Naomi (12) uit Ridderkerk werkt bij de dierenambulance. Naomi hielp hem bij de reddingsactie. ‘Ik vind het heel zielig, maar ik ben het ook gewend want ik help al bijna twee jaar.’ In het filmpje hieronder vertelt ze wat ze heeft gezien.

Anderen lazen ook: Verdwaalde potvis toch nog overleden.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook