kinderburgemeester

Ilias (11) is eerste kinderburgemeester van Amsterdam

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Na een nachtburgemeester, een fietsburgemeester en de echte burgemeester heeft Amsterdam nu ook een kinderburgemeester: Ilias Admi (11) uit Driemond. Hij werd gekozen door een professionele jury.

Vanaf zaterdag is Ilias dus officieel de allereerste kinderburgemeester van Amsterdam. Hij gaat het komende jaar vertellen wat hij, en andere kinderen, belangrijk vinden. Ook zal hij als kinderburgemeester mee gaan naar bijzondere gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld de intocht van Sinterklaas en de herdenkingen in mei.

Goede nieuws

Leerlingen van Amsterdamse basisscholen konden zich de afgelopen weken opgeven om kinderburgemeester of lid van de kinderraad te worden. De winnaar werd gekozen door een jury met onder andere Kinderombudsman Anne Martien van der Goes en tv- en radiopresentator Ajouad el Miloudi. In het filmpje hieronder zie je hoe Ilias het goede nieuws te horen kreeg van Tanja Jadnanansing (voorzitter van Amsterdam Zuidoost) en Marjolein Moorman (wethouder Onderwijs).

Complimenten geven

Samen met zijn ouders, broer, zusje en broertje woont Ilias in Amsterdam Zuidoost. Hij vindt dat mensen elkaar meer moeten accepteren. 'Soms zie ik dat kinderen en jongeren worden buitengesloten. Ik heb bijvoorbeeld wel eens gehoord dat iemand al om zijn naam kan worden afgewezen bij een stage. Ik vind dat erg. Misschien is iemand over wie je wat gemeens denkt eigenlijk in het echt heel erg aardig. Als je te snel iemand buitensluit, dan weet je dat niet eens!', vertelt hij aan Gemeente Amsterdam.

Ilias ziet nu wel eens op straat dat kinderen elkaar pesten. Hij vindt het belangrijk dat kinderen goed behandeld worden en zich veilig voelen. 'Met veilig bedoel ik niet dat je vrienden hoeft te zijn, maar wel dat je aardig bent voor elkaar en elkaar respecteert. Ook vind ik het belangrijk dat mensen elkaar af en toe een compliment geven.'

Geen stemrecht

Wat Ilias later wil worden weet hij nog niet. Voor nu hoopt hij dat-ie als kinderburgemeester goeie dingen kan doen. Een kind heeft trouwens geen stemrecht, maar door een kinderburgemeester en kinderraad kunnen kinderen toch van zich laten horen. Ilias zal laten weten wat kinderen belangrijk vinden en wordt daarbij dus geholpen door de kinderraad. Die raad komt op 4 woensdagen in het schooljaar bij elkaar.

Anderen lazen ook: Zo word je een goede kinderburgemeester.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps