Ivoor

Inleverpunt voor ivoor en cobrakoppen werkt goed

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Een slangenleren koffer met drie cobrakoppen, slagtanden van olifanten en een reuzenschildpad. Dit brachten mensen afgelopen maanden naar een speciaal inzamelpunt voor spullen die gemaakt zijn van beschermde dieren en planten.

De handel in voorwerpen gemaakt van beschermde dieren en planten is bijna altijd verboden. Soms gelden ook andere regels, zoals bij schildpadden en ivoor. Producten van 'oud' ivoor van vóór 1947 zijn bijvoorbeeld niet verboden.

Regels

Maar omdat de regels ingewikkeld zijn, zijn ze niet voor iedereen duidelijk. Daarom kopen toeristen nog steeds spullen die van bedreigde soorten zijn gemaakt. Ze nemen leren tassen van bepaalde dieren mee of cactussen en koraal, terwijl dat dus verboden is.

Niet prettig

Anderen hebben voorwerpen in huis die ze gekregen of geërfd hebben, maar voelen zich daar niet prettig bij. Voor die spullen staat in Den Haag sinds november een speciale container

Geheime plek

Inleveren is gratis en anoniem: je hoeft niet te zeggen wie je bent en wat je brengt. De voorwerpen worden daarna naar een geheime plek gebracht en vernietigd. Een klein aantal wordt gebruikt om voorlichting te geven. In dit filmpje van Omroep West zie je wat mensen al inleverden:

Anderen lazen ook: 'Tijd voor een totaalverbod op ivoor'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps