corona kinderen spelen school

Kan ik nog buiten spelen? En andere vragen van kinderen over corona beantwoord

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Scholen en restaurants zijn dicht, veel ouders werken thuis. Alles om de verspreiding van het corona-virus te vertragen. Maar kan jij nu nog buiten spelen? En hoe zit het eigenlijk met die Cito-toets? Lees hier de antwoorden op de belangrijkste (nieuwe) vragen van kinderen over de corona-crisis.

 

Als corona zich minder snel verspreidt, kunnen we ervoor zorgen dat de ziekenhuizen niet overbelast raken. Dat is het plan van het kabinet. Anderhalve meter afstand houden van elkaar is het advies. Blijf thuis als je verkouden of ziekig bent. En verder: schud geen handen en was vaak je handen. Maar hoe werkt dat?

1. Kan ik nog wel buiten spelen?

Daar zijn veel verschillende meningen over, ook van experts. Ben je verkouden of koortsig? Blijf dan in elk geval binnen. Helaas kún je het corona-virus ook hebben zonder dat je het weet. Als (veel) kinderen tijdens het spelen dichtbij elkaar komen, kan het op die manier dus verspreid worden. Dat is juist niet de bedoeling. Een potje stoeien is dus een slecht idee. Een wedstrijdje voetbal of hockey lijkt onschuldiger, maar ook daarbij kun je met anderen in contact komen. Denk vooral zelf goed na over wat wel of niet kan.

2. En gewoon met elkaar afspreken?

Ook hier is geen kant-en-klaar antwoord op te geven. Als jij en één of twee vrienden niet ziek zijn of hoesten, en je je verder aan alle adviezen houdt, zou iets als gamen nog wel moeten kunnen. Maar zo makkelijk is dat niet gedaan als je gezellig met vrienden bent. Sowieso is het niet slim om met veel kinderen in een ruimte samen te komen. Hoe meer mensen, hoe makkelijker het virus zich kan verspreiden.

3. Moeten alle kinderen thuis doorwerken?

Door het hele land werken scholen aan manieren om (online) toch les te kunnen geven. Misschien heb jij je eerste thuiswerkdag er al wel op zitten, via YouTube bijvoorbeeld. De scholen zijn nog wel open voor kinderen met ouders die echt niet gemist kunnen worden op hun werk. Bijvoorbeeld artsen, verpleegkundigen en vuilnismannen of -vrouwen.

4. Ik zit in groep 8 en moet straks de eindtoets maken. Hoe moet dat nu?

Er komt geen centrale eindtoets voor kinderen in groep 8. Dat heeft minister Slob van Onderwijs vandaag (woensdag) besloten. Juffen en meesters hebben het al druk genoeg met het organiseren van online onderwijs. Het schooladvies dat leerlingen al hebben gekregen, blijft staan.

5. Kan ik nog naar de kapper of tandarts?

Tandartsen en mondhygiënisten doen tot 6 april alleen nog maar spoedbehandelingen, is het advies. Ook voor kappers is het moeilijk om anderhalve meter afstand te houden. Loop je hoestend binnen, dan loop je grote kans om weggestuurd te worden. Sommige salons in Nederland hebben al hun personeel naar huis gestuurd, omdat ze geen risico’s willen nemen.

6. Kan ik mijn verjaardag nog vieren?

Feestjes waarbij kinderen en ouderen bij elkaar komen, kun je beter uitstellen. Vooral 70-plussers die al een zwakke gezondheid hebben, zijn extra kwetsbaar voor corona.

7. Zit een bezoekje aan opa en oma er nog in?

Omdat het virus zo besmettelijk is én omdat opa en oma er erg ziek van kunnen worden, raden veel experts dat voorlopig af. Zo weet je 100% zeker dat je het virus niet aan ze geeft. Een (video)belletje is dan veiliger. Maar iets nog originelers kan natuurlijk ook. Kijk maar naar het TikTok-filmpje van Anne-Sophie

Anderen lazen ook: De toespraak van Mark Rutte in vijf punten en 7 (eerdere) vragen van kinderen over corona beantwoord.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het fijn dat je nog wel met elkaar mag spelen, maar ik vind het ook goed dat als je verkouden bent je thuis moet blijven. Als je dan niet thuis zou blijven zou er een veel grotere kans hebben op besmettingen en dat wil niemand.

Je kan ook lekker thuis blijven gamen

dat vin ik eg niet leuk!!!

IK snap het heel goed want na dit kan het een risico zijn en dat willen we voorkomen

IK snap het heel goed want na dit kan het een risico zijn en dat willen we voorkomen

Ik baal er van dat ik niet naar mijn oma kan, maar ik en mijn zusje hebben haar wel een mooie kaart gestuurd. Duimomhoog

Ik vind het goed maar ook weer slecht want ik doe toch liever het werk op school. En ik zou het niet heel fijn vinden als ik in groep8 zit en je wilt je score verbeteren

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.