Foto: AFP

Koreaanse storm waait over de wereld

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Wat hebben Squid Game, The Masked Singer en boyband BTS met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal overgewaaid uit Zuid-Korea! Er waait namelijk al jaren een Koreaanse golf over de wereld: Hallyu genoemd.

Eind jaren negentig ging het slecht met de economie in Zuid-Korea. Veel mensen hadden geen werk. De overheid bedacht toen een plan: de wereld veroveren. Niet met wapens of politiek, maar met cultuur. Er werd veel geld en tijd gestopt in reclame voor artiesten, films en tv-programma’s. En dat werkte! De Koreaanse cultuur werd steeds populairder. Eerst in Japan en China, maar later ook in andere landen.

Muziek

Koreaanse artiesten gaan inmiddels als een speer. Vooral het genre K-pop is erg populair. In 2012 werd K-popzanger PSY al heel populair met zijn nummer Gangnam Style. Dat nummer was de eerste muziekvideo die een miljard keer werd bekeken op YouTube. Inmiddels keken er al meer dan vier miljard mensen naar. En groepen BTS en Blackpink ken je vast ook wel! 
Het artikel gaat verder na de video.

Films, series en tv

Ook door de tv- en filmwereld waaide de Koreaanse wind. The Masked Singer is bijvoorbeeld gebaseerd op een Koreaans programma waarin mensen met een masker moeten optreden. En de film Parasite won vorig jaar vier Amerikaanse Oscars en veel andere prijzen. En Squid Game natuurlijk. Die serie is inmiddels de populairste aller tijden op Netflix. Meer dan 130 miljoen mensen keken er al naar! De serie is wel 16+ en dus niet voor kinderen bedoeld. 
De tekst gaat verder na de foto.

Foto: AFP

Eten

Ook het Koreaanse eten wordt steeds populairder over de hele wereld. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van het pittige groentegerecht kimchi? Dat wordt op steeds meer plekken gegeten. 
De tekst gaat verder na de foto.

Foto: Shutterstock

Successen

Al die successen in de tv-, film- muziek- en culinaire wereld leverden duizenden banen en veel geld op in het Aziatische land. Plan geslaagd dus! 

Anderen lazen ook: McDonald's dicht door té populaire BTS-maaltijd.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook